Pe 16 noiembrie 2022, Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale a lansat în premieră pentru Moldova o platformă educativă dedicată consolidării relațiilor de cuplu. Este unica resursă de acest fel în țara noastră, care a fost creată de specialiști din domeniu (psihologi și psihoterapeuți). Nu e un curs creat de vloggeri sau de absolvenți ai workshop-urilor „Cum să-l faci să te iubească”. Nu. Și ca să înțelegi ce nou îți propune această platformă te invităm să descoperi motivele pentru carete încurajăm să-ți dedici timpul investindu-l într-o familie fericită.
Motivul I
Este la suprafață. Lecturând toate lecțiile (video) din cele șase module, vei avea senzația că asiști la ședințele cu psihologul, doar că nu plătești nimic pentru ele. Psihologii au înregistrat pentru tine filmulețe de până la 10 minute în care vă povestesc despre cele mai importante subiecte ce țin de viața de familie. Fiecare dintre voi va avea de învățat din sesiunile „virtuale” cum să gestionați banii, cum să vă certați frumos, cum să vă ascultați plăcerile sau cum vă iubiți până la bătrânețe.
Motivul II
În primul modul veți afla răspunsul la o întrebare pe care, probabil, nu v-ați adresat-o: „De ce suntem împreună?”. Psihoterapeuta Neli Panfil explică de ce oamenii au nevoie să-și creeze o familie. Cu certitudine, după susținerea „examenelor” din primul modul sau în procesul studierii a celor patru lecții veți începe a discuta despre dragostea voastră, de ce ați început să vă întâlniți, de ce v-ați căsătorit, în ce circumstanțe ați înțeles că sunteți creați unul pentru celălalt. Descoperiți-vă sentimentele care v-au adus în acest punct în care sunteți împreună. Tot aici, în aceste lecții veți face cunoștință cu cele mai răspândite mituri care descriu un „cuplu fericit”. Nu repetați greșelile multora care le consideră valide. Veți mai discuta subiecte legate de traumele din familia voastră, despre exemple preluate de la părinții etc.
Motivul III
Scopul acestei platforme este să fiți împreună până la sfârșit, iar pentru aceasta e nevoie de a cunoaște din timp cu ce provocări vă puteți confrunta în decursul vieții voastre comune. În al doilea modul veți face cunoștință cu ciclurile unei familii, dar și cu provocările din fiecare etapă a vieți de familie. Cine trebuie să educă copilul? Cine trebuie să aibă grijă de casă? Cine e capul familiei și cine e gâtul? Veți cunoaște rolurile bărbatului și ale femeii în cuplu, în pofida tuturor stereotipurilor care vin să arate „locul” lui (ei) în cuplu. Familia în care rolurile sunt distribuite în funcție de competențe și abilități devine mult mai rezistentă la conflictele de genul „cine spală vesela”, „cine aduce copilul de la grădiniță” sau „cine trebuie să spele rufele”.
Motivul IV
Veți învăța să comunicați în așa fel încât să vă auziți, să vă înțelegeți. Lipsa acestora ablități duce la dispute, certuri, conflicte care, la rândul lor, provoacă violența, ceea ce ne dorim să eradicăm din orice relație. Cu toate acestea, conflictele în cuplu trebuie să fie, însă partenerii ar trebui să cunoască cum să le remedieze deștept. Psihoterapeutul Sergiu Toma vă va explica cum și ce să spuneți, cum să vă comportați când apare un conflict, cum să vă împăcați înainte ca să intervină vecinii sau poliția. În al treilea modul veți afla care sunt cele mai răspândite greșeli de comunicare cu partenerul (partenera) și cum le puteți evita chiar de mâine.
Motivul V
Banii reprezintă una dintre cele mai comune crize familiale care poate duce la divorț. Veți învăța să gestionați bugetul familial astfel încât să nu apară certuri cine și cât are dreptul să cheltuiască banii comuni sau cei personali. Psihologii chiar recomandă ca fiecare dintre voi să aibă un buget personal pe lângă cel de familie. Veți cunoaște secretele unui management eficient al banilor, veți face distincția dintre nevoi și plăceri, veți învăța să creați devizele cheltuielilor pentru o săptămână, o lună, cum să vă planificați vacanța, în funcție de banii de care dispuneți.
Motivul VI
Cât de des vorbiți între voi despre plăcerile sexuale și cum vă simțiți în acel moment? Pentrucuplu.md o să vă lărgească câmpul de discuții pe această temă. Psihoterapeuta Gabriela Popenco o să vă spună multe detalii despre sexualitate în cuplu, despre cum să vorbiți despre plăcerile voastre sexuale. Chiar se recomandă să vă descoperiți din nou corpul, să întrebați „Ce îți place?” sau „Te simți bine?”. Când vorbim despre dragoste, sex, pasiune, ne confruntăm și cu gelozia. În modulul dedicat sexualității în cuplu veți afla cum să atenuați efectele geloziei și care sunt tehnicile unei comunicări nonviolente.
Motivul VII
Să știți că crizele familiale reprezintă o oportunitate de dezvoltare personală, dar și de cuplu. Totul depinde de atitudinea fiecăruia și cum „întâmpină” el sau ea aceste crize în viața de familie. Aici veți învăța cum să tratați criza ca pe un avantaj, nu și ca un dezavantaj pentru relație.
Motivul VIII
După finalizarea întregului curs veți beneficia de două surprize. Prima – veți putea descărca Ghidul „Busola pentru o călătorie în doi”. El reprezintă un suport informativ unic pentru populația din Moldova, care vine să ajute cuplurile să învețe să discute, să se iubească și să prevină crizele care duc la violență și divorț. A doua – veți putea beneficia de o consiliere psihologică gratuită cu unul (una) dintre coautorii (coautoarele) platformei pentrucuplu.md.
Crearea platformei pentrucuplu,md reprezintă finalitatea proiectului „Parteneriat de la începutul relației – consiliere de cuplu”, care este implementat de către Institutul pentru Familie si Inițiative Sociale în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale (IFIS) este o organizație nonguvernamentală ce promovează bunăstarea familiei și a copilului prin servicii de consultanță și consiliere. Institutul oferă servicii complexe de sprijin psihologic adresat femeilor și copiilor care se confruntă cu experiențe traumatice. Echipa IFIS organizează instruiri pentru profesioniști și ateliere de educație parentală pe subiecte care vizează depășirea dificultăților în relațiile familiale și dezvoltarea copilului.