Distribuie

Despre sexualitatea umană și rolul ei asupra relațiilor de cuplu

Odată devenind îndrăgostiți, fiind într-o relație, simțind aceea atracție sexuală față de partenerul nostru, apar și primele stări și gânduri confuze atunci cand vine vorba de intimitate sau viața sexuală. Unul din motive fiind încă existența a multor steriotipuri și prejudecăți la acest subiect. Astfel, devenim blocați și inhibați de tot ce conține componeta ”sex”.

De ce apar astfel de stări? De-a lungul timpului a fost abordată ca o temă rușinoasă, greșit interpretată și mai mult ca atat idealizată. Am învățat despre sexualitatea, dragostea romantică, atracția sexuală din rețele de socializare, filme, din romanele pe care le citim, publicitate, de la prieteni, din experiențele altora creeând standarte și percepții grișite spre care tindem continuu.

Cuvântul „sexualitate” are ca rădăcină cuvântul „sex”, însă nu ca referință către actul sexual, ci ca diferențe de gen – feminin și masculin. Sexualitatea nu se egalează cu noțiunea de sex, este mai mult decât sexul, și este un aspect prezent de-a lungul întregii vieţi.

Este o noțiune complexă: și pornește de la etapa cunoașterii propriului corp care începe foarte devreme în jurul de 3 ani ”vârsta marelor descoperiri”, odată cu recunoașterea diferențelor de gen, dar nu odată cu începerea vieții sexuale așa cum mulții dintre noi cred, sau odată cu începerea pubertății atunci când corpul nostru suferă schimbări semnificative la nivel fiziologic.

Potrivit definiției sexualitatea este o nevoie înnăscută a corpului uman se trăieşte şi se exprimă prin gânduri, fantezii, dorinţe, convingeri, atitudini, valori, comportamente, roluri şi relatii interpersonale. Sexualitatea poate include toate aceste aspecte, deşi nu toate acestea se exprimă întotdeauna.

Sexualitatea este exprimată la diferite vârste prin diferite moduri: identităţile şi rolurile fiecărui gen, erotism, plăcere, intimitate, reproducere. Și este influenţată de interacţiunea între factori biologici, psihologici, sociali, economici, politici, culturali, etici, juridici şi spirituali.

Sexualitatea atât la femei cât și bărbați pornește de la cunoaşterea propriului corp, cum funcţionează, care sunt emoţiile noastre, cunoaşterea şi admiterea preferințelor şi reacţiilor noastre, dă posibiltatea cunoaşterii de sine şi favorizează întâlnirea sexuală.

Astfel, ”ați manifesta sexualitatea înseamnă a ţine cont de sine însăşi, a asculta propriile nevoi, înseamnă recunoaşterea propriei existenţe, ocuparea unui loc în această lume, a ştii că avem dreptul de a ne simţi bine şi de a căuta această bunăstare”.

De-a lungul timpului sexualitatea a fost considerată temă tabu, din cauza a doi factori de bază care au contribuit la obținerea unei viziuni pline de prejudecăți și stereotipuri prejudecățile alimentate de aspectele moral religioase, precum și răspândirea bolilor sexual transmisibile.

În ziua de astăzi, atitudinile față de sexualitate s-au schimbat semnificativ. Acest lucru a avut loc și datorită deschiderii largi a problemei, și anume, au început să se realizeze studii științifice despre viața sexuală a omului, s-au scris cărți despre sex, s-au realizat filme documentare s-a mediatizat mult tema încât s-au mai clarificat cu miturile care contribuiau la crearea percepției față de sexualitate, etc.

Cu toate acestea mai exista încă multe mituri cu privire la viața sexuală care duc la diverse confuzii și neînțelegeri în viața de familie.

De ce atât de mult miturile influențează viața credințele și percepțiile oamenilor, deoarece oamenii adesea confundă mitul cu realitatea și se străduiesc să se conformeze cu ele, pentru că așa este mai simplu fără a depune efort și a verifica valabilitatea lor. Așa ajung ca mulți bărbați și femei care cunosc puțin despre latura sexuală a vieții umane, care nu sunt informați suficient, să fie ghidați în viața lor sexuală de miturile pe care societatea le impune. Astfel aceste mituri deseori nu numai influențează calitatea vieții cuplului dar mai și alimentează mult fricile, comportamente abusive, violența. În clipele următoare ne vom îndrepta atenția spre cele mai răspândite mituri cu privire la dragoste, relații și sexualitate în cuplu.

MITUL nr 1. Bărbații care fac mult sex sunt ”tari”, femeile prea active sunt ușuratice

Unul dintre cele mai vechi mituri despre sexualitatea feminină și masculină şi unul cu efecte puternic negativ pentru imaginea și comportamentul ambelor genuri. Este un lucru „subînțeles“ la un anumit nivel subconștient — anume că bărbații vor mai mult sex si fac mai mult sex decât femeile și sunt aplaudați pentru acest lucru. Femeile, pe de altă parte, sunt forțate să meargă pe o linie subțire între a fi o mironosiță si a fi o femeie ușuratică. Există reguli care sunt impuse sexualității feminine cât și masculine, de ex așteptări conform cărora bărbații vor sex tot timpul, iar dacă nu fac acest lucru, atunci probabil că e ceva în neregulă cu ei. Femeile fiind văzute ca nişte fiinţe sexuale de a satisface nevoile bărbaților. Plăcerea și dorinţa sexuală a femeii este privită drept ceva suspect, deoarece dorinţa femeilor pentru activitate intimă sunt corelate cu satisfacerea nevoilor bărbaţilor. Subiectul este adesea tratat în detaliu în filme, la TV, în publicitate, destinate atât bărbaţilor, cât şi femeilor. Cercetările din domeniu confirmă că atât bărbații cât și femeiile au apetit sexual destul de asemănător.

MITUL nr 2. Dacă îți lipsește dorința sexuala afrodiziacele te pot ajuta.

Afrodiziacele sunt substanțe care sporesc dorința, plăcerea sau capacitatea sexuală. Dar iată o regulă de bază: cele mai multe substanțe etichetate ca afrodiziace nu sunt. Toate aceste chestiile de pe raftul farmaciei sau de pe site-ul tău preferat nu sunt fabuloasele afrodiziace care vor transforma un partener reticent într-un Don Jüan. Unele nu au niciun efect. Unele „funcționează“ doar pentru că noi credem că vor funcționa (efectul placebo). Unele au efect, dar numai dacă înghiți un camion întreg (caz în care, fie și
numai din cauza cantității, probabil că vor avea efecte adverse). Unele sunt periculoase
în orice cantitate.

Substanțele care sunt confruntate adesea cu ”pastila fermecată” tip amfetaminele, cocaina, cafeina, canabisul și marijuana, stimulează sistemul nervos central, iar unii oameni consideră stimularea sporită ca fiind excitantă din punct de vedere sexual. Multi oameni relatează despre un nivel mai mare al plăcerii și despre o abordare mai relaxată și mai senzuală a actului de a face dragoste atunci când folosesc unele dintre aceste substanțe, dar, din nou, nu este clar dacă o mare parte a acestui lucru nu este efect
placebo. În plus, aceste substanțe, au efecte secundare negative: îi fac pe unii oameni foarte nervoși și incapabili să se concentreze, influențează asupra poftei sexuale și a potenței pe viitor, etc.

MITUL nr 3 Alcoolul face sexul să fii mai bun în pat

Există foarte puține îndoieli cu privire la rolul pe care îl are alcoolul asupra comportamentului sexual. Chiar dacă de unii este considerat în mod clar ca fiind un afrodiziac sau cel puțin un lubrifiant social care face mai bun sexul.

Dacă te voi provoca să găsești o scenă cu o întâlnire dintre doi adulți, într-un film sau într-un serial, care nu include și un pahar de vin sau o sticlă de bere, nu va fi complicat pentru că este a greu promovata ideea ca alcoolul face ca sexul să fie mai bun. Pe de o parte, alcoolul este un drog care ne afectează sistemul nervos central si care ne va afecta ulterior funcționarea sexuală (și nu neapărat într-un mod pozitiv). In același timp, alcoolul a avut de foarte mult timp un rol social în interacțiunile noastre, iar propriile noastre gânduri cu privire la acest aspect pot, de asemenea, să schimbe felul în care acționăm și în care funcționăm din punct de vedere sexual.

Numeroasele studii arată că alcoolul orientează atenția către indiciile stimulatoare, cum ar fi dorința de a face sex, și o îndepărtează de indiciile inhibitoare, cum ar fi lipsa consimțământului partenerului, ceea ce poate duce la agresiune sexuală. Atât din motive fizice, cât și psihice, alcoolul poate să schimbe comportamentul și experiența sexuală destul de negativ. Dacă țineți cont de acest lucru, vă poate ajuta să evitați potențialele pericole ale sexului sub influenta alcoolului și consecințele negative ale acestuia.

MITUL nr. 4 Gelozia este romantică

Din punct de vedere psihologic gelozia este cosiderată ca una dintre cele mai puternice emoții pe care le pot simți oamenii. Acest lucru poate să ne facă să ne simțim furioși și nesiguri, cu reacții necaracteristice contextului. Pentru unele persoane gelozia iese la suprafață doar în anumite situații sau față de anumite persoane (colegul drăguț al prietenei tale sau fosta iubită a prietenului tău).

Iar unii cercetători cred că o anumită doză de gelozie față de alți pretendenți poate fi rezonabilă și utilă pentru a nu considera relația pasivă. Din nefericire, pentru alții, există o stare de gelozie care este aproape permanentă și excesivă. Chiar și atunci când nu există o amenințare clară și prezentă, pândește ideea unei astfel de amenințări și nesiguranța privind prevenirea acesteia.

Persoanele geloase au multe modalități de a proteja persoanele pe care le iubesc, dintre care unele pot fi distructive pentru relație sau pentru demnitatea, intimitatea și siguranța partenerilor. Ele pot monopoliza timpul partenerului, pot încerca să obțină simpatia făcând pe victima sau pot amenința fie partenera, fie pretendentul, fie pe amândoi.

Unele femei si unii bărbați sunt flatati de aceste reacții. Cel puțin la început. Dar nu ar trebui să fie. Aceste comportamente vin dintr-o zonă întunecată a nesiguranței, neîncrederei, furiei, anumitor trauma tip abandon sau respingere și pot duce la violență.

Recomandări:
Pentru a nu cădea în capcana miturilor se recomandă:

  • Să vă informaţi din surse oficiale și concomitent din mai multe surse odată cu privire la miturle despre sexualitate: de ex, cum ar fi: diverși specialişti, rezultatele unor studii ştiinţifice, broşuri, cărţi. Etc.
  • Verificați miturile despre sexualitate, căutați cel puțin 3-4 argumente științifice care să confirme valabilitatea mitului;
  • Găsiţi-vă specialistul în care aveţi încredere fiți deschis întrebaţi-l tot ce vă interesează. Cât de banală nu ar părea întrebarea țineți minte că aveţi dreptul la informare.

Ghidul este disponibil pentru a fi descărcat dupa parcurgerea cursului. 

Solicită o consultație