Educația timpurie până la vârsta de 7 ani este esențială în formarea abilităților şi comportamentului social. Lipsa intervenției sau a principiilor de educație sănătoase pot afecta dezvoltarea personalității viitorului adult.
Statisticile din Republica Moldova demonstrează că, anual, în țara noastră, se nasc mai mulți băieți decât fete. Totuși, mai puțini bărbați ajung la maturitate, din cauza problemelor de sănătate, a suicidului, consumului de substanțe nocive, accidentelor la locul de muncă, implicării în infracțiuni și situații de violență, multe dintre acestea fiind strâns legate de comportamentele și percepțiile dobândite în copilărie – în familie, la grădiniță/școală, în cercul de prieteni, în societate.
Campania „Cresc un bărbat, dar nu uit că e copil”, prima de acest fel în Republica Moldova, va aduce părinților și personalului instituțiilor de educație timpurie (IET), informații utile și recomandări concrete, de la specialiști/te în domeniu, despre cele mai sensibile nevoi și provocări în educația băieților de vârstă preșcolară.
Campania este desfășurată de Pentrucuplu.md, în parteneriat cu platforma media Suntparinte.md, cu susținerea Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, din resursele financiare ale Guvernului Regatului Unit, în cadrul Proiectului „Educație parentală sensibilă la nevoile băieților”.
Toți adulții interesați vor putea accesa gratuit cursuri video de parenting și materiale informative despre particularitățile de vârstă ale băieților, dezvoltarea emoțională, disciplină, sexualitate etc. Subiectele au fost alese în urma a 9 focus grupuri, organizate în 5 grădinițe din 3 regiuni-pilot (Chișinău, Căușeni și Ialoveni), în cadrul cărora au fost intervievați și chestionați 100 de părinți/bunici de băieți, precum și specialiști/te din cadrul IET. De asemenea, 610 persoane, din întreaga țară, au răspuns la un chestionar online desfășurat pentrucuplu.md.
Rezultatele ședințelor de focus grup au fost incluse într-un Studiu calitativ, care urmează să fie făcut public. Totodată, în cadrul Campaniei, va fi elaborat un Ghid pentru facilitatorii de programe de educație parentală sensibilă la nevoile băieților, care va fi disponibil gratuit, în versiune online.
Toate materialele informativ-educative vor fi publicate pe site-urile www.pentrucuplu.md și www.suntparinte.md, precum și pe rețelele sociale.
Pentrucuplu.md este prima și singură platformă online din Moldova dedicată cuplurilor și construirii relațiilor armonioase. Aici găsești cursuri online, sfaturi și recomandări utile.